Tés Község
Önkormányzata
   Tés dala:
"Átölelt vidék"

Önkormányzati épületek energetikai korszerüsítése

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00005 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Pályázatok!

Kedves Tésiek!

Településünkön megkezdődtek az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tésen című, TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00005 kódjelű pályázati projekt munkálatai. A beruházás során Tés művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. Az épületben a Magyar Falu pályázati projekt keretében már zajlik egy átfogó felújítás (pl. a tetőhéjazat cseréje, belső felújítások), de az a jelenlegi energetikai fejlesztéssel nincs átfedésben.

Az energetikai fejlesztés több területen is érinti a jelenleg rendkívül elavult gépészettel rendelkező és csak nagyon gazdaságtalanul üzemeltethető épületet. A fejlesztés területei:

  • nyílászárócsere: valamennyi ablak cseréje Argon gázzal töltött, háromrétegű üvegezéssel, PVC tok- és keretszerkezet,
  • homlokzati falak hőszigetelése: 15 cm vastagságú polisztirol hőszigetelő rendszer alkalmazásával, polisztirol hőszigetelő rendszer alkalmazásával, a szükséges bontásokkal, helyreállításokkal és rendszer-kiegészítőkkel együtt, hőhídmentes műanyag dűbelezéssel, illetve a lábazati falak hőszigetelése XPS hőszigeteléssel,
  • pincefödém hőszigetelése 12 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alkalmazásával,
  • padlásfödém hőszigetelése 25 cm vastag szálas üveggyapot vagy kőzetgyapot hőszigetelőrendszer alkalmazásával,
  • a művelődési ház meglévő fűtési köre egy új, saját, független hőtermelőt kap, egy új kondenzációs gázkazánt: fordulatszám-szabályozású szivattyúkkal, digitális programozható fűtésszabályozással, a helyiségekben pedig az elavult vezetékszakaszok és a régi radiátorok szükség szerinti cseréje valósul meg, illetve a helyiségenként termosztatikus szabályzószelepek felszerelése,
  • az épület új napelemes rendszert is kap (csúcsteljesítmény: 3,7 kWp, csatlakozási teljesítmény: 4 kW),
  • kialakításra kerül egy akadálymentes mosdó, illetve az odavezető útvonal akadálymentesítése is megtörténik a szükséges rámpa megépítésével.

Az önkormányzat e pályázata során is érvényesíteni kívánja a Helyi Egyenlőségi Programban elfogadott alapelveket.


Kedves Tésiek!

Településünkön Lezárultak az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tésen című, TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00005 kódjelű pályázati projekt munkálatai. A beruházás során Tés művelődési házának energetikai korszerűsítése valósult meg, amelynek megvalósítására Magyarország Kormánya és az Európai Unió közös forrásból 90 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott
Az elavult gépészettel működő és az elmúlt években egyre drágábban üzemeltethető épület energiafelhasználásának ésszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy Önöket is saját háztartási energiafelhasználásuk átgondolására, felülvizsgálatára ösztönözze.

Az épület átfogó felújítása alkalmával kivitelezett energetikai fejlesztés eredményeként megvalósult a homlokzati falak hőszigetelése, az összes kültéri nyílászárót alacsony hőáteresztő képességű, háromrétegű üveggel szerelt ablakokra cseréltek, a pince és a padlás pedig extra födémszigetelést kapott. Az így kívül-belül „becsomagolt” épületben állandósíthatóvá vált a belső hőmérséklet, továbbá minimálisra csökkent a belső és a külső hőmérséklet kapcsolata, vagyis télen nem szökik ki a meleg, ám a hideg kívül reked. Energiát már csak ennek az állandó belső hőmérsékletnek a fenntartása igényel, a ház energiaigénye minimalizálódik, így vált az épület olcsón fenntarthatóvá.
A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló komplex energetikai fejlesztés eredményeként az épület hőellátását új kondenzációs kazán biztosítja és a helyiségek radiátorai is megújultak: a különböző helyiségekben lokálisan is szabályozhatóvá vált a belső hőmérséklet, ugyancsak a gazdaságossági szempontok szem előtt tartásával. Az európai uniós támogatásból jut az épület akadálymentesítésére is, és az önkormányzat elkötelezett a Helyi Egyenlőségi Programban elfogadott alapelvek érvényesítése mellett is.
Az épület megújulását az önkormányzat egy lakossági bejárás keretében ismerteti meg Önökkel februárban, ahol lehetőség nyílik a lakosság szemléletének energiatudatosabb formálásra, jógyakorlatok megismertetésére, és ahol a tésiek pragmatikus tippeket is kaphatnak a háztartási energiafelhasználásuk ésszerűsítésével kapcsolatban.

.:.